15 prosince 2008

Zpráva o financování školy

Vážení rodiče,
dovolte mi, abych Vás na sklonku letošního roku pozdravil prostřednictvím tohoto e-mailu a popřál Vám pěkné vánoce a všechno nejlepší do nového roku 2009. Zároveň Vás chci informovat o některých skutečnostech týkajících se naší školy a to především jejího financování.
Jsme letos opět ve finanční situaci, ze které jen obtížně hledáme východisko. Týká se jak městskou částí stanovené dotace na žáka, tak přidělování dotace na mzdy jednotlivým školám, a domníváme se, že opět tyto finanční problémy úzce souvisejí s celkovou koncepcí školství v Praze 7.
Městská část Prahy 7 přiděluje ze svého rozpočtu nejmenší dotaci na žáka na rok ve srovnání s ostatními MČ, a to ve výši 8 025,- Kč ( pro ilustraci MČ Praha 6 přiděluje neinvestiční příspěvek na žáka 16 500,- Kč, Praha 8 13 500,- Kč), ze kterých ředitelé škol musí hradit veškeré provozní náklady (teplo, elektřinu, opravy apod.). Tato částka je při rostoucích cenách energií a při stagnující výši dotace rozhodně nedostačující. Ředitelé základních škol se obávají, že nebudou schopni z této částky výdaje pokrýt, proto se dopisem se žádostí o řešení obrátili na starostu MČ Prahy 7, pana Ječménka, - výsledek však dosud není znám.
Některé městské části řeší finanční situaci učitelů tím, že ze svého rozpočtu vyplácejí část mzdy provozním zaměstnancům jednotlivých škol, jež pak mají možnost čerpat ze svého rozpočtu vyšší část na nenárokovou složku mzdy pro pedagogické pracovníky.
V tomto týdnu ukončená inspekce z ČŠI v naší škole rovněž konstatovala enormně nízkou výši nenárokové složky mzdy (odměny) ve srovnání se školami dalších městských částí.
Jsme tedy svědky paradoxní situace, že školy, které šetří mzdové prostředky (úsporným členěním žáků do skupin, zaměstnávají mladé učitele….), mají přitažlivý školní vzdělávací program, tradici a tudíž velkou naplněnost, - jsou v této oblasti znevýhodňovány oproti školám s již dlouhodobě nízkou naplněností. Učitelé veřejností pozitivně hodnocených škol pak mají oprávněný pocit, že jejich práce není v takové míře oceňována a ředitelé škol tak ztrácejí jednu z výrazných možností motivace zaměstnanců školy.
Víme, že MČ Praha 7 věnuje nemalé prostředky na renovaci škol (výměna oken, nové kuchyně, prostory pro předškolní výuku apod.), což je jistě chvályhodné, ale úroveň školy a výsledků její práce je podmíněna především lidmi, kteří v ní pracují a kteří vytvářejí atmosféru a klima každé školy.
Je mi moc líto, že pro Vás nemám na sklonku tohoto roku příliš povzbuzující zprávy. Doufám s Vámi, že situace financování škol v MČ Praha 7 bude v příštím roce lepší.

1 komentář:

Nazgul William řekl(a)...

SKVĚLÉ SVĚDECTVÍ JAK JSEM ZÍSKAL PŮJČKU Mám velmi důležitou zprávu, o kterou se mohu podělit s každým, kdo potřebuje půjčku od skutečného věřitele. Jsem rád, že se o tuto poznámku podělím s každým poté, co jsem já a moje žena prošli v rukou několika patetických chuligánů, kteří tvrdí, že nabízejí nějaký druh půjčky. Je velmi obtížné získat skutečného věřitele a díky půjčce za nejlepší půjčku, která mi pomohla s půjčkou, kontaktujte je, pokud potřebujete půjčku, a vraťte se mi později poděkovat. Slibuji vám, že vás nezklamou. kontaktní e-mail: - (pedroloanss@gmail.com) Díky.
Nazgul William .....