27 listopadu 2007

Stávka 4.12. 2007

Vážení rodiče,

obracím se na Vás s informací, že naše škola bude v úterý 4.12. 2007 uzavřena pro všechny děti z důvodu stávky všech učitelů a zaměstnanců školy. Toto rozhodnutí padlo na poradě všech zaměstnanců školy dne 27.11. 2007. Dovolte mi, abych Vám alespoň částečně vysvětlil důvody, proč se i naše škola rozhodla připojit k této celonárodní stávce učitelů. Nejprve uvedu důvody, jak jsou zveřejněny na internetové adrese školských odborů http://www.skolskeodbory.cz/ :"Na jedné straně stojí před školami nové úkoly vyplývající z reformy vzdělávání, konkrétně realizace školních vzdělávacích programů. Na druhé straně má být kapitola školství krácena o 476 mil. Kč v tzv. ONIV. Ředitelé škol tak dostanou v roce 2008 o 25 % méně peněz na školní pomůcky, učebnice, další vzdělávání pedagogických pracovníků. Navržený 1,5 % nárůst objemu finančních prostředků na platy zaměstnanců školství povede v roce 2008 k poklesu reálných platů nejen učitelů, ale i ostatních pracovníků zajišťujících provoz ve školách a školských zařízeních. Zatím je nejistá pouze míra tohoto poklesu; propad však bude hlubší, než činil vládní předpoklad."
Za naši školu bych chtěl říci, že v několika posledních letech dochází k čím dál většímu krácení prostředků na mzdy učitelů i na provoz školy. Toto jsme letos velmi výrazně pocítili právě na konci roku, kdy nám na mzdy učitelů chybělo cca 50 000,- Kč.
A také bych chtěl uvést ještě jeden příklad, který ukazuje na to, jak je české školství podfinancované: Nástupní plat učitele po absolvování vysoké školy je v současné době 14 280,- Kč hrubého. K tomu je třeba dodat, že nastupující učitel nemá nárok na odměny, které může získat až po vykonání určité praxe.
Rádi bychom, aby naše školství (a s ním i naše škola) poskytovalo Vašim dětem kvalitní výchovu a vzdělání i do budoucnosti. Jsme si také vědomi, že stávka je až krajním řešením této neutěšené situace.
Chtěl bych Vás požádat o pochopení z Vaší strany, že tato stávka není jen kvůli budoucnosti pouze nás učitelů a pracovníků ve školství, ale je také kvůli budoucnosti Vašich dětí a celého českého školství.

Žádné komentáře: